Eurooppalaiset palkansaajat Lissabonin huippukokouksen alla:

Täystyöllisyys tavoitteeksi, keinona osaamiseen perustuva yhteiskunta


Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat Lauri Ihalainen (SAK), Mikko Mäenpää (STTK) ja Risto Piekka (AKAVA) luovuttivat tänään valtiovarainministeri Sauli Niinistölle Euroopan ammatillisen yhteistyöjärjestön, EAY:n, kannanoton ensi viikon Lissabonin työllisyyshuippukokoukseen.

EAY vaatii EU:n uudeksi strategiseksi päämääräksi täystyöllisyyttä. Yksi keino tämän päämäärän saavuttamiseksi on kehittää unionialuetta tietoperusteiseksi yhteiskunnaksi. EAY:n mielestä taloudellisen kasvun tavoitteeksi tulisi asettaa 3,5 %, puheenjohtajamaan asettaman 3 %:n tavoitteen sijasta. Tavoitteena on työttömyyden laskeminen EU:n alueella 5 prosenttiin vuoteen 2005 mennessä. Koska työttömissä on suuri työvoimareservi, nykyinen 6–7 %:n investointitaso lisää kapasiteettia ja edistää vakaata kasvua.

Luxemburgin huippukokouksessa käynnistetty työllisyysprosessi ja Cardiffin huippukokouksessa päätetty prosessi sisämarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi poistavat rakenteellisia esteitä. Myös eri talouspolitiikan alueita voidaan sovittaa yhteen EMU:n puitteissa paremmin kuin aikaisemmin Kölnin huippukokouksen linjauksin.

EU:n työllisyysstrategiaa voidaan vahvistaa elinikäisen oppimisen avulla, kehittämällä palvelusektoria ja valmistautumalla väestön ikääntymiseen sekä uudistamalla työorganisaatioita. Suunniteltu tietoyhteiskunnan toimintasuunnitelma tulee liittää yleiseen työllisyysstrategiaan; sen tulisi myös tukea työntekijöiden oikeutta koulutuksen mahdollistavien työaikapankkien perustamiseen.

Työntekijöille tulisi taata entistä parempi osallistumisoikeus työelämän muutosten hallintaan. Yritysneuvostodirektiiviä on uudistettava. Etenkin työntekijöiden tiedottamista ja kuulemista koskeva direktiiviesitys tulisi hyväksyä pikaisesti. Myös osallistumisesta ns. Eurooppa-yhtiöön on päästävä sovintoon. EAY viittaa myös niin sanotun Gyllenhammarin ryhmän muutoksenhallintaraportin ehdotuksiin vuodelta 1998.

Tukea Suomen puskurirahastoille

EU-maiden budjettien alijäämät suhteessa BKT:hen ovat pienentyneet, ja keskustelua tulisi suunnata näiden alijäämien supistamisesta valtion lisääntyvien tulojen käyttämiseen. Kannanoton mukaan hyvinä taloudellisina aikoina tulisi kehittää strategioita selviytyä taloudellisista suhdannehäiriöistä. EAY tukee Suomen mallin mukaisia puskurirahastoja.

Huippukokouksessa käsiteltävässä sosiaaliturvan uudistamisessa on yhdeksi aihealueeksi otettava sosiaaliturvan kestävä rahoitus. EAY on valmis osallistumaan keskusteluun sosiaaliturvan uudistamisesta. Sosiaaliturvaa varten on luotava EU:n työllisyysstrategian kaltaisia suuntaviivoja ja käytettävä vertailevaa arviointia.

EAY kiinnittää huomiota myös vahingolliseen verokilpailuun, joka yhä suuremmassa määrin rajoittaa kansallista talouspolitiikkaa. Olisi tärkeää saada myös tätä koskevia toimia aikaiseksi unionitasolla.

EU-tasolla on saatu toistaiseksi aikaan vain harvoja työmarkkinajärjestöjen välisiä sopimuksia. EAY pitää tärkeänä, että neuvottelut esimerkiksi ammatillisesta koulutuksesta sekä vuokra- ja etätyöstä voitaisiin käynnistää pian. EAY korostaa myös alakohtaisten neuvottelujen vahvistamista.

Lisätietoja:

  • SAK: Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen, puh. (09) 7721 359
  • STTK: Kv-päällikkö Martti Reuna, p. (09) 1315 2223
  • AKAVA: Kv-asioiden vastaava Markus Penttinen, p. (09) 1502 556

Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat luovuttivat EAY:n muistion valtiovarainministeri Sauli Niinistölle keskiviikkona 15.3. klo 7.45 Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

hr.jpg (352 bytes)